dimarts, 4 de maig del 2010

Els mètodes anticonceptius

Hi ha una gran varietat de mètodes anticonceptius:

Els mètodes de barrera

Aquests mètodes bloquegen físicament l’úter per tal de que l’esperma no aconsegueixi entrar al seu interior. Són de dos tipus: els masculins i els femenins. El preservatiu és el més utilitzat ja que és un mètode barat, força fiable i no és necessària una prescripció mèdica per el seu us.


1.EL PRESERVATIU(homes i dones)

Funda de làtex que protegeix de les malalties de transmissió sexual. Existeix un preservatiu masculí i un de femení que s’introdueix en la vagina. Són molt fàcils d’aconseguir: sovint els regalen o els pots comprar a qualsevol farmàcia, en màquines expenedores, supermercats, gasolineres...
L’eficàcia augmenta quan es fan servir també espermaticides però no és necessari ja que és un mètode molt segur: hi ha molt poques possibilitats de quedar-se embarassada i, si es fa servir bé i no es trenca, es pràcticament impossible.
Cal prémer l’extrem del preservatiu per tal de que no quedi gens d’aire que pugui fer que es trenqui. Després, només quan el penis està erecte, cal desenrotllar-lo sobre aquest. Els espermatozoides es quedaran, si tot funciona perfectament, dins la funda de làtex.
Després de l’acte sexual cal retirar amb molta cura (ja fora la vagina) el preservatiu abans de que el penis deixi d’estar erecte ja que, si no, podríeu tenir problemes al treure’l i es podria quedar a dins per equivocació.
Recordeu que els preservatius no es poden tornar a utilitzar. També, no oblideu que, si feu servir lubricants han de ser sobre base aquosa (mai vaselina o olis, ja que deterioren el làtex) tot i que, la majoria de preservatius, ja es venen lubricats.




2. EL DIAFRAGMA (dones)

El diafragma és una copa flexible de goma que conté una substància que mata els espermatozoides (crema o gel). Es posa a la vagina sobre el coll de l'úter abans de la relació sexual. No es pot extreure fins havent passat unes 6 o 8 hores després de l'acte sexual. Els diafragmes han de ser prescrits pel metge, qui determina el tamany i tipus de diafragma més adequat per a cada tipus de dona. Cal dir que proporciona certa protecció davant les malalties de transmissió sexual, però no davant la sida.




3.ESPONJA ANTICONCEPTIVA VAGINAL (dones)

És, com el seu nom indica, una esponja sintètica tova impregnada d'espermaticida (al igual que el diafragma). Es fica a la vagina abans de la relació sexual. Cal l’atenció d’un metge.
Com podem veure, és molt semblant al diafragma i, com aquest, després de l'acte sexual l'esponja no es pot retirar fins després de 6 o 8 hores.





4.DIU (dones)

El Dispositiu IntraUterí sempre el col•loca un metge. Es un dispositiu petit de coure o plàstic que es posa dins l'úter i canvia l'ambient d'aquest impedint així l'embaràs. El DIU es pot deixar posat des de 3 a 5 anys (convé anar al ginecòleg habitualment). Pot causar dolors premenstruals i pot ser rebutjat per algunes dones.



Els mètodes químics

1.LA PÍNDOLA (dones)

La píndola requereix una certa responsabilitat. Només funciona en el cas que es segueixin al peu de la lletra les instruccions. Aquest mètode utilitza un conjunt d’hormones.
Prevenen l'ovulació i regulen els cicles. Consta de 21 pastilles que cal prendre diàriament, i més o menys en les mateixes hores, després del cinquè dia de la menstruació. Aquesta vindrà als pocs dies després d'acabar la caixa. Si la dona s'oblida de prendre-la algun dia cal utilitzar altres mètodes anticonceptius ja que perd l'eficàcia.
Els avantatges d’aquesta píndola són els següents: es pot deixar de prendre en qualsevol moment, no influeix en les relacions sexuals, ajuda a prevenir el càncer del revestiment de l’úter o el d’ovari, redueix els problemes del sagnat menstrual i redueix l’acné.
Com a inconvenients podríem anomenar el fet de que ha de ser receptada per un metge, però també en té d’altres: té efectes secundaris i que requereix força responsabilitat.




2.LA PÍNDOLA DEL DÍA DESPRÉS (dones)

Recentment ha sigut introduïda també a Espanya una píndola que actua impedint que l'òvul s'implanti a l'úter i, per tant, sigui expulsat en forma de regla. es un mètode d'emergència (quan has tingut un problema amb anticonceptius com per exemple la ruptura de el preservatiu) que té molts efectes secundaris. Pot causar, a més de molt mal estar, desajustos en la menstruació durant dos o més mesos després de prendre-la. Així doncs, és únicament un mètode d'emergència que s'ha de prendre en un termini de 72 h desprès de l'acte sexual, d'altra banda, no tindrà cap efecte.



3. IMPLANTS DE PROGESTERONA (dones)

S'implanten quirúrgicament sobre la pell, normalment del braç, sis varetes de mida petita. Aquestes, alliberen una dosi contínua de progesterona i estrògens que evita que l'espermatozoide entri a l'úter. Els implants proporcionen protecció anticonceptiva per a un període de 5 anys. El mètode és altament efectiu.

4. EL PEGAT SETMANAL (dones)

És un mètode anticonceptiu hormonal que consisteix en una fina làmina de color carn en forma de quadrat. Allibera hormones que passen a la sang a través de la pell i eviten l’embaràs. Dura una setmana. S’aplica un pegat cada setmana durant tres setmanes consecutives i a la quarta setmana es descansa. En aquests dies de descans es produeix la menstruació.



5. INJECCIONS HORMONALS (dones)

Una injecció de progesterona recomanada pel seu metge que es posa en el teixit muscular de les natges o braç. Impedeix l'ovulació durant 90 dies. Este mètode és altament efectiu.

6. ESPERMATICIDES VAGINALS (dones)

Són productes que s’han d’aplicar, a la vagina, abans de la relació sexual. Són els encarregats, com el seu nom indica, de matar els espermatozoides. Només s’usa com a complement d’altres ja que ell sol, és poc efectiu.

Els mètodes d'esterilització quirúrgica

1. EL LLIGAMENT DE TROMPES (dones)

Es tallen i s’uneixen les trompes de Fal·lopi. És, quasi sempre, irreversible. És una intervenció complicada i es pot realitzar amb anestèsia general o epidural.



2. MÈTODE D'OBSTRUCCIÓ TUBÀRICA (dones)

Obstrueix definitivament les trompes de Fal•lopi per mitjà de la introducció d’un dispositiu per via vaginal a cada una de les trompes. Requereix anestèsia local. No cal cirurgia. Al cap de tres mesos cal fer una radiografia per assegurar que està correctament encaixat. Es tolera perfectament i la recuperació és més ràpida que en el lligament de trompes. És, quasi sempre, irreversible.

3. VASECTOMIA (homes)

Es tallen els conductes deferents que van des dels testicles al penis i serveixen per a portar l’esperma. Es realitza amb anestèsia local. És, quasi sempre, irreversible.




Altres mètodes

No són gens segurs i no són recomanable.

1. MARXA ENERE

Consisteix en treure el penis de la vagina amb anterioritat a l’ejaculació. No és gens segur.

2. DUTXA POSTCOITAL

Dutxa després de la relació sexual. És ineficaç ja que l’espermatozoide pot arribar més enllà de l’úter pocs segons després d’ejacular.

4. MÈTODE DEL RITME

És un mètode molt insegur. Es controlen els canvis de la temperatura corporal de la dona per a arribar a conèixer el moment de l’ovulació. També es pot predir amb la mucositat cervical.

5. MÈTODE OGINO

Es tracta basat en el calendari de l’ovulació. Es tracta de practicar l’abstinència els dies fèrtils (o amb protecció). Requereix conèixer perfectament la fisiologia i l’anatomia del cicle ovàric i varia segons cada noia, per aquesta raó, és molt poc recomanable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada